Урок 54. Тема. Саморозвиток. Тексти, які сіють сумнів
Матеріал
Тема. Саморозвиток. Тексти, які сіють сумнів
Урок 54
- Факти і судження
Подивись відео «10 книг, які змінять твої уявлення про світ». Що обʼєднує книжки, згадані у відео?
Відео
Усі ці книжки про дослідження й факти, про те, яким є світ навколо нас, і про те, що часом наші уявлення можуть бути дуже загальними, натомість є науково-популярні книжки, які розповідають більше.
Дружня порада вчителю
Ви можете підібрати інше, більш свіже чи актуальне відео про наукпоп, який змінює уявлення про світ чи пояснює світ; відео, яке показує книжки, що сіють сумнів, що ми насправді знаємо достатньо.
Зверніть увагу, що в таких відео часто є рекламні інтеграції, які можна перемотати.
Завдання 1
Автор праці «Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо» Ганс Рослінг, Уля Рослінг, Анна Рослінг-Рьоннлюнд починають свою книжку із тесту для самоперевірки. Пройди цей тест.

1. Який відсоток дівчат сьогодні закінчує початкову школу в країнах із низьким рівнем доходу?
А. 20 %.
Б. 40 %.
В. 60 %.
2. Де проживає більша частина населення світу?
А. У країнах із низьким рівнем доходу.
Б. У країнах із середнім рівнем доходу.
В. У країнах із високим рівнем доходу.
3. Протягом останніх 20 років частка світового населення, що живе в умовах крайньої бідності…
А. …майже подвоїлася.
Б.. залишилася приблизно на тому самому рівні.
В. …зменшилася удвічі.
4. Яка середня тривалість життя у світі?
А. 50 років.
Б. 60 років.
В. 70 років.
5. Сьогодні у світі нараховується до 2 мільярдів дітей віком від о до 14 років. Скільки дітей, згідно з даними ООН, буде у 2100 році?
А. 4 мільярди.
Б. 3 мільярди.
В. 2 мільярди.
6. За прогнозами ООН, до 2100 року населення світу збільшиться ще на 4 мільярди. Яка головна причина такого зростання?
А. Буде більше дітей (до 15 років).
Б. Буде більше дорослих (віком від 15 до 74 років).
В. Буде більше літніх людей (75 років і вище).
7. Як змінилася кількість смертей від стихійних лих на рік протягом останнього століття?
А. Більш ніж подвоїлася.
Б. Залишилася на тому самому рівні.
В. Зменшилася більш ніж удвічі.
8. Зараз у світі нараховується до 7 мільярдів людей. Яка карта найточніше відображає, де вони живуть? (Кожна фігурка — це 1 мільярд).

9. Скільки нині однорічних малюків по всьому світу було вакциновано?
A.20%.
Б.50%.
В. 80 %.
10. За середніми світовими показниками, 30-річні чоловіки провели в школі приблизно 10 років. Скільки часу там провели жінки такого самого віку?
А. 9 років
Б. 6 років.
В. 3 роки.
11. У 1996 році тигри, гігантські панди та чорні носороги входили до переліку тварин, яким загрожує вимирання. Який чи які із цих трьох видів нині перебувають у найкритичнішому становищі?
А. Два з них.
Б. Один.
В. Жоден.
12. Скільки людей у світі мають доступ до електроенергії?
А. 20 %.
Б. 50 %.
В. 80 %.
13. Дослідники клімату вважають, що за наступні 100 років середня температура…
А. …підвищиться.
Б. …залишиться на тому самому рівні.
В. …знизиться.
Завдання.
Перевір свої результати. За кожну правильну відповідь додай собі 1 бал.
Факт-запитання Nº1. Правильна відповідь — В, тобто 60% дівчат у країнах із низьким рівнем доходу закінчують початкову школу. Відповідно до даних Світового банку, World Bank, цей показник становить 63,2%, але ми округлили до 60%, щоб уникнути переоцінювання.
Факт-запитання Nº 2. Правильна відповідь — Б. Більшість людей живуть у країнах із середнім рівнем доходу. Світовий банк, World Bank, розподіляє країни на групи доходу на основі ВВП на душу населення в доларах США за поточним курсом. За даними Світового банку, World Bank, країни з низьким рівнем доходу становлять 9% світового населення, із середнім — 76% та з високим — 16 %.
Факт-запитання Nº 3. Правильна відповідь — В. За даними Світового банку, World Bank, кількість людей, що живуть менш ніж на 1,9 долара на добу, знизилася з 34% у 1993 році до 10,7% у 2013-му. Попри на перший погляд вражаючу точність цих даних (1,9 долара на добу), непевність цієї цифри дуже велика. Крайню бідність визначити надзвичайно важко: до групи найбідніших людей входять ті, що проживають у сільській місцевості й займаються натуральним господарством, або зубожілі мешканці нетрів, чиї умови життя постійно змінюються, а фінансовий стан визначити вкрай важко. Та попри складність обчислити точний рівень доходу, тенденцію розвитку можна доволі легко побачити, тому що джерела помилок із часом залишаються тими самими. Ми можемо бути впевнені в тому, що кількість дуже бідних людей зменшилася більш ніж на половину, якщо не на третину.
Факт-запитання Nº 4. Правильна відповідь — В. За даними Інституту показників і оцінювання здоровʼя, IHME, середня загальна очікувана тривалість життя народжених у 2016 році становить 72,48 року. Оцінка Фонду ООН у галузі народонаселення, UN-Pop, трохи нижча — 71,9 року. Ми округлили показник до 70 років, щоб уникнути перебільшення прогресу.
Факт-запитання Nº 5. Правильна відповідь — В. За останні десять років Фонд ООН у галузі народонаселення, UN-Pop, опублікував прогнози, які говорять, що станом на 2100 рік кількість дітей залишиться такою самою, як і зараз.
Факт-запитання Nº 6. Правильна відповідь — Б. За прогнозами експертів Фонду ООН у галузі народонаселення, UN-Pop, майбутній приріст населення складатиметься із трьох частин: 1 % — діти до 14 років (0,037 мільярда), 69% — дорослі від 15 до 74 років (2,5 мільярда) та 30% — літні люди від 75 років і вище (1,1 мільярда).
Факт-запитання Nº 7. Правильна відповідь — В. За даними Міжнародної бази даних про катастрофи, за останнє століття щорічна смерть від стихійних лих знизилася на 75% . Оскільки з року в рік відбуваються різні катастрофи, ми порівнюємо середні показники за десятиріччя, за останні десять років (2007-2016) від стихійних лих у середньому за рік загинуло 80 386 людей. Це становить 25% від середнього показника за той самий період 100 років тому (1907-1916), коли помирало 325742 особи на рік.
Факт-запитання Nº 8. Правильна відповідь — А. Згідно з даними Фонду ООН у галузі народонаселення, UN-Pop, населення світу у 2017 році становило 7,55 мільярда. За правилами потрібно округляти до восьми мільярдів, але ми зазвичай вказуємо сім, оскільки беремо середні показники за регіонами. Gapminder розподілив усе населення за чотирма регіонами відповідно до даних за країнами Фонду ООН у галузі народонаселення, UN-Pop: обидві Америки — 1 мільярд, Європа – 0,84, Африка — 1,3, Азія — 4,4 мільярда.
Факт-запитання Nº 9. Правильна відповідь — В. Сьогодні у світі 88 % однорічних малюків отримали щеплення проти певних захворювань – про це свідчать дані ВООЗ. Ми округлили показник до 80%, щоб уникнути переоцінювання прогресу.
Факт-запитання Nº 10. Правильна відповідь — А. В усьому світі жінки віком від 25 до 34 років у середньому перебували в навчальних закладах 9,09 року, а чоловіки — 10,21 — це інформація Інституту показників і оцінювання здоровʼя, IHME, дані зі 188 країн. Для жінок від 25 до 29 років цей показник становить у середньому 8,79 року, а для чоловіків — 9,32 — такі дані надає агенція «Барро і Лі», Barro and Lee (2013), за 146 країнами станом на 2010 рік.
Факт-запитання Nº 11. Правильна відповідь — В. Жоден із цих трьох видів не входить у групу вищого ризику вимирання, ніж у 1996 році, згідно із Червоним списком МСОП. Тигра (Panthera tigris) внесли у цей список у 1996 році, і поки що він там і залишається: див. Червоний список Всесвітнього союзу охорони природи, JUGN Red List. Але після століття винищування кількість тигрів у дикій природі зростає — про це свідчать дані Міжнародного фонду захист природи (WWF) та Platt (2016). Згідно із Червоним списком Всесвітнього союзу охорони природи, IUCN Red List, у 1996 році гігантська панда (Ailuropoda melanoleuca) увійшла у групу ризику вимирання (EN), але у 2015 році експерти оцінили збільшення популяції і змінили статус на менш критичний — вразливі (VU). Стан чорних носорогів (Diceros bicornis) було класифіковано як критичну загрозу (CR), і він залишається таким і досі — див. Червоний список Всесвітнього союзу охорони природи, IUCN Red List. Але Міжнародний фонд захисту носорогів стверджує, що популяція цих тварин у дикій природі повільно зростає.
Факт-запитання Nº 12. Правильна відповідь — В. Більшість населення світу, 85,3 %, має доступ до мережі електропостачання своїх країн — про це свідчать дані Глобальної системи відстеження, GTF. Ми округ-лили показник до 80%, щоб уникнути переоцінювання прогресу. Термін «доступ» має різні значення. У деяких екстремальних випадках домогосподарства можуть відʼєднувати від живлення в середньому 60 разів на тиждень — і все одно вони значаться як такі, що «мають доступ до електропостачання». Відповідно, ми говоримо про «певний» доступ.
Факт-запитання Nº 13. Правильна відповідь — А. «Дослідники клімату» — це 274 автори Пʼятої доповіді з оцінювання стану клімату (AR5) Міжурядової групи з питань зміни клімату, ІРСС, опублікованої у 2014 році. У Доповіді зокрема було сказано: «За будь-якого прогнозованого сценарію викидів температура поверхні Землі протягом XXI століття збільшиться» ІРСС.
Завдання 2
Відразу після тесту автор «Фактологія» запитує: «Як вам результат? Багато відповідей виявилися неправильними?» та заспокоює «Середня кількість правильних відповідей на 12 запитань (тобто за винятком запитання Nº13 про зміни клімату) становила 2,2, цю цифру ми округлили до 2». Прочитай фрагменти вступу та сформулюй мету цієї книжки?
Наші драматичні інстинкти та задраматизований світогляд
Мозок сучасної людини — це результат мільйонів років еволюції. Ми тісно повʼязані з інстинктами, які допомагали нашим предкам виживати невеликими групами мисливців і збирачів. Наш мозок часто перестрибує до висновків, не витрачаючи часу на міркування, що колись дозволяло нам уникати нагальної небезпеки.
Ми цікавимося плітками й драматичними історіями, які колись слугували чи не єдиним джерелом новин і корисної інформації. Наші організми вимагають цукру та жиру, які, коли їжі не вистачало, були джерелом енергії. У нас є багато інстинктів, які тисячі років тому були корисними, але зараз ми живемо в зовсім іншому світі. Тяга до цукру та жиру робить ожиріння однією з найбільших проблем у сучасному світі. Ми маємо навчити дітей, як і самих себе, триматися подалі від солодощів та чипсів. Так само наше швидке мислення і звичка усе перебільшувати — наші драматичні інстинкти — викликають помилкові уявлення та є причиною задраматизованого світогляду.
Зрозумійте мене правильно. Ці інстинкти нам усе ще потрібні для того, щоб цей світ мав якийсь сенс і щоб пережити ще один день. Якщо ми ретельно розглядатимемо будь-яку вхідну інформацію та раціонально аналізуватимемо кожне рішення, нормальне життя стане неможливим. Нам не слід повністю вилучати жири й цукор, ми не маємо просити хірурга видалити ті частини нашого мозку, що повʼязані з емоціями. Але нам треба навчитися контролювати ту кількість драматизму, яку ми в себе впускаємо. Наш неконтрольований апетит до драми може зайти дуже далеко й перешкоджати нам бачити світ таким, як він є. А це геть збиває нас із правильного шляху.
Фактаж і фактологічне світосприйняття
Ця книжка є останньою битвою в моїй життєвій місії —- протистояти нищівному глобальному невігластву. Це моя остання спроба вплинути на світ: змінити способи мислення людей, заспокоїти їх ірраціональні страхи та переспрямувати людську енергію на конструктивну діяльність. У попередніх битвах я озброїв себе величезними масивами даних, програмним забезпеченням для відкриття очей, енергійним стилем лекцій та шведським багнетом. Цього виявилося недостатньо. Але я сподіваюся, що ця книжка буде найкращою зброєю.
Думаю, ви ще ніколи не стикалися з використанням інформації як терапії, а розуміння — як джерела душевного й інтелектуального спокою. Тому що насправді світ не такий драматичний, як здається.
Фактологія, як і здорова дієта й регулярні фізичні навантаження, може й має стати частиною вашого повсякденного життя. Почніть практикувати її, і ви зможете замінити свій задраматизований світогляд сприйняттям світу, що спирається на факти. Ви будете здатні сприймати світ без зазубрювання його напамʼять. Ви зможете приймати виваженіші рішення, пильнувати, коли чигає справжня небезпека, не пропускати можливості, уникати постійного безпідставного стресу.
Я навчу вас розпізнавати задраматизовані історії та дам мисленнєві інструменти, що допоможуть контролювати ваші драматичні інстинкти.
…
Я хотів, щоб люди, після того як усвідомили помилковість своїх переконань, не відчували ніяковості й сорому. Я хотів, щоб у них було лише дитяче почуття дива, натхнення й цікавості, яке я памʼятаю із цирку і яке все ще відчуваю щоразу, коли дізнаюся, що помилявся: «Овва, навіть отаке може статися?»
Ця книжка про світ і про те, яким він є насправді. Також це книжка про вас і про те, чому ви (і майже кожен, кого я будь-коли зустрічав) не бачите світ таким, яким він є. Вона про те, що ви можете із цим зробити, про те, як ви можете почуватися, менш пригніченими, позитивнішими й оптимістичнішими, коли вийдете із циркового шапіто й повернетеся в реальне життя.
Отже, якщо ви більше зацікавлені в тому, що правильно, а не в тому, щоб залишатися у своїй мушлі, якщо хочете змінити своє світосприйняття, якщо готові, щоб критичне мислення витіснило інстинктивні реакції, якщо ви скромний, але зацікавлений і готовий до здивувань — запрошую до подальшого прочитання.
Завдання 3
Автори книжки «Фактологія» розглядають питання фактів і перевірку фактів. Вірогідно, такі терміни як дезінформація, критичне мислення і фактчекінг ти уже знаєш. Пригадай, що таке фактчекінг, подивись відео від Центру протидії дезінформації та дай відповіді на запитання.
Відео
А) Що таке фактчекінг?
Б) Які є правила фактчекінгу?
1) піддавати сумніву інформацію у соціальних мережах та медіа;
2) не піддаватись емоціям;
3) звертатись до першоджерел;
4) перевіряти автентичність фото та відео;
5) зіставляти дані;
6) дізнаватись думку всіх сторін конфлікту;
7) звертати увагу на авторів та видання.
Чому сьогодні не можна покладатися на всю інформацію, яка існує в інформаційному просторі навколо нас?
Тема. Саморозвиток. Тексти, які сіють сумнів
Урок 54
- Факти і судження
- Фактчекінг
Подивись відео «10 книг, які змінять твої уявлення про світ». Що обʼєднує книжки, згадані у відео?
Відео
Завдання 1
Автор праці «Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо» Ганс Рослінг, Уля Рослінг, Анна Рослінг-Рьоннлюнд починають свою книжку із тесту для самоперевірки. Пройди цей тест.

1. Який відсоток дівчат сьогодні закінчує початкову школу в країнах із низьким рівнем доходу?
А. 20 %.
Б. 40 %.
В. 60 %.
2. Де проживає більша частина населення світу?
А. У країнах із низьким рівнем доходу.
Б. У країнах із середнім рівнем доходу.
В. У країнах із високим рівнем доходу.
3. Протягом останніх 20 років частка світового населення, що живе в умовах крайньої бідності…
А. …майже подвоїлася.
Б.. залишилася приблизно на тому самому рівні.
В. …зменшилася удвічі.
4. Яка середня тривалість життя у світі?
А. 50 років.
Б. 60 років.
В. 70 років.
5. Сьогодні у світі нараховується до 2 мільярдів дітей віком від о до 14 років. Скільки дітей, згідно з даними ООН, буде у 2100 році?
А. 4 мільярди.
Б. 3 мільярди.
В. 2 мільярди.
6. За прогнозами ООН, до 2100 року населення світу збільшиться ще на 4 мільярди. Яка головна причина такого зростання?
А. Буде більше дітей (до 15 років).
Б. Буде більше дорослих (віком від 15 до 74 років).
В. Буде більше літніх людей (75 років і вище).
7. Як змінилася кількість смертей від стихійних лих на рік протягом останнього століття?
А. Більш ніж подвоїлася.
Б. Залишилася на тому самому рівні.
В. Зменшилася більш ніж удвічі.
8. Зараз у світі нараховується до 7 мільярдів людей. Яка карта найточніше відображає, де вони живуть? (Кожна фігурка — це 1 мільярд).

9. Скільки нині однорічних малюків по всьому світу було вакциновано?
A.20%.
Б.50%.
В. 80 %.
10. За середніми світовими показниками, 30-річні чоловіки провели в школі приблизно 10 років. Скільки часу там провели жінки такого самого віку?
А. 9 років
Б. 6 років.
В. 3 роки.
11. У 1996 році тигри, гігантські панди та чорні носороги входили до переліку тварин, яким загрожує вимирання. Який чи які із цих трьох видів нині перебувають у найкритичнішому становищі?
А. Два з них.
Б. Один.
В. Жоден.
12. Скільки людей у світі мають доступ до електроенергії?
А. 20 %.
Б. 50 %.
В. 80 %.
13. Дослідники клімату вважають, що за наступні 100 років середня температура…
А. …підвищиться.
Б. …залишиться на тому самому рівні.
В. …знизиться.
Завдання.
Перевір свої результати. За кожну правильну відповідь додай собі 1 бал.
Факт-запитання Nº1. Правильна відповідь — В, тобто 60% дівчат у країнах із низьким рівнем доходу закінчують початкову школу. Відповідно до даних Світового банку, World Bank, цей показник становить 63,2%, але ми округлили до 60%, щоб уникнути переоцінювання.
Факт-запитання Nº 2. Правильна відповідь — Б. Більшість людей живуть у країнах із середнім рівнем доходу. Світовий банк, World Bank, розподіляє країни на групи доходу на основі ВВП на душу населення в доларах США за поточним курсом. За даними Світового банку, World Bank, країни з низьким рівнем доходу становлять 9% світового населення, із середнім — 76% та з високим — 16 %.
Факт-запитання Nº 3. Правильна відповідь — В. За даними Світового банку, World Bank, кількість людей, що живуть менш ніж на 1,9 долара на добу, знизилася з 34% у 1993 році до 10,7% у 2013-му. Попри на перший погляд вражаючу точність цих даних (1,9 долара на добу), непевність цієї цифри дуже велика. Крайню бідність визначити надзвичайно важко: до групи найбідніших людей входять ті, що проживають у сільській місцевості й займаються натуральним господарством, або зубожілі мешканці нетрів, чиї умови життя постійно змінюються, а фінансовий стан визначити вкрай важко. Та попри складність обчислити точний рівень доходу, тенденцію розвитку можна доволі легко побачити, тому що джерела помилок із часом залишаються тими самими. Ми можемо бути впевнені в тому, що кількість дуже бідних людей зменшилася більш ніж на половину, якщо не на третину.
Факт-запитання Nº 4. Правильна відповідь — В. За даними Інституту показників і оцінювання здоровʼя, IHME, середня загальна очікувана тривалість життя народжених у 2016 році становить 72,48 року. Оцінка Фонду ООН у галузі народонаселення, UN-Pop, трохи нижча — 71,9 року. Ми округлили показник до 70 років, щоб уникнути перебільшення прогресу.
Факт-запитання Nº 5. Правильна відповідь — В. За останні десять років Фонд ООН у галузі народонаселення, UN-Pop, опублікував прогнози, які говорять, що станом на 2100 рік кількість дітей залишиться такою самою, як і зараз.
Факт-запитання Nº 6. Правильна відповідь — Б. За прогнозами експертів Фонду ООН у галузі народонаселення, UN-Pop, майбутній приріст населення складатиметься із трьох частин: 1 % — діти до 14 років (0,037 мільярда), 69% — дорослі від 15 до 74 років (2,5 мільярда) та 30% — літні люди від 75 років і вище (1,1 мільярда).
Факт-запитання Nº 7. Правильна відповідь — В. За даними Міжнародної бази даних про катастрофи, за останнє століття щорічна смерть від стихійних лих знизилася на 75% . Оскільки з року в рік відбуваються різні катастрофи, ми порівнюємо середні показники за десятиріччя, за останні десять років (2007-2016) від стихійних лих у середньому за рік загинуло 80 386 людей. Це становить 25% від середнього показника за той самий період 100 років тому (1907-1916), коли помирало 325742 особи на рік.
Факт-запитання Nº 8. Правильна відповідь — А. Згідно з даними Фонду ООН у галузі народонаселення, UN-Pop, населення світу у 2017 році становило 7,55 мільярда. За правилами потрібно округляти до восьми мільярдів, але ми зазвичай вказуємо сім, оскільки беремо середні показники за регіонами. Gapminder розподілив усе населення за чотирма регіонами відповідно до даних за країнами Фонду ООН у галузі народонаселення, UN-Pop: обидві Америки — 1 мільярд, Європа – 0,84, Африка — 1,3, Азія — 4,4 мільярда.
Факт-запитання Nº 9. Правильна відповідь — В. Сьогодні у світі 88 % однорічних малюків отримали щеплення проти певних захворювань – про це свідчать дані ВООЗ. Ми округлили показник до 80%, щоб уникнути переоцінювання прогресу.
Факт-запитання Nº 10. Правильна відповідь — А. В усьому світі жінки віком від 25 до 34 років у середньому перебували в навчальних закладах 9,09 року, а чоловіки — 10,21 — це інформація Інституту показників і оцінювання здоровʼя, IHME, дані зі 188 країн. Для жінок від 25 до 29 років цей показник становить у середньому 8,79 року, а для чоловіків — 9,32 — такі дані надає агенція «Барро і Лі», Barro and Lee (2013), за 146 країнами станом на 2010 рік.
Факт-запитання Nº 11. Правильна відповідь — В. Жоден із цих трьох видів не входить у групу вищого ризику вимирання, ніж у 1996 році, згідно із Червоним списком МСОП. Тигра (Panthera tigris) внесли у цей список у 1996 році, і поки що він там і залишається: див. Червоний список Всесвітнього союзу охорони природи, JUGN Red List. Але після століття винищування кількість тигрів у дикій природі зростає — про це свідчать дані Міжнародного фонду захист природи (WWF) та Platt (2016). Згідно із Червоним списком Всесвітнього союзу охорони природи, IUCN Red List, у 1996 році гігантська панда (Ailuropoda melanoleuca) увійшла у групу ризику вимирання (EN), але у 2015 році експерти оцінили збільшення популяції і змінили статус на менш критичний — вразливі (VU). Стан чорних носорогів (Diceros bicornis) було класифіковано як критичну загрозу (CR), і він залишається таким і досі — див. Червоний список Всесвітнього союзу охорони природи, IUCN Red List. Але Міжнародний фонд захисту носорогів стверджує, що популяція цих тварин у дикій природі повільно зростає.
Факт-запитання Nº 12. Правильна відповідь — В. Більшість населення світу, 85,3 %, має доступ до мережі електропостачання своїх країн — про це свідчать дані Глобальної системи відстеження, GTF. Ми округ-лили показник до 80%, щоб уникнути переоцінювання прогресу. Термін «доступ» має різні значення. У деяких екстремальних випадках домогосподарства можуть відʼєднувати від живлення в середньому 60 разів на тиждень — і все одно вони значаться як такі, що «мають доступ до електропостачання». Відповідно, ми говоримо про «певний» доступ.
Факт-запитання Nº 13. Правильна відповідь — А. «Дослідники клімату» — це 274 автори Пʼятої доповіді з оцінювання стану клімату (AR5) Міжурядової групи з питань зміни клімату, ІРСС, опублікованої у 2014 році. У Доповіді зокрема було сказано: «За будь-якого прогнозованого сценарію викидів температура поверхні Землі протягом XXI століття збільшиться» ІРССС.
Завдання 2
Відразу після тесту автор «Фактологія» запитує: «Як вам результат? Багато відповідей виявилися неправильними?» та заспокоює «Середня кількість правильних відповідей на 12 запитань (тобто за винятком запитання Nº13 про зміни клімату) становила 2,2, цю цифру ми округлили до 2». Прочитай фрагменти вступу та сформулюй мету цієї книжки?
Наші драматичні інстинкти та задраматизований світогляд
Мозок сучасної людини — це результат мільйонів років еволюції. Ми тісно повʼязані з інстинктами, які допомагали нашим предкам виживати невеликими групами мисливців і збирачів. Наш мозок часто перестрибує до висновків, не витрачаючи часу на міркування, що колись дозволяло нам уникати нагальної небезпеки.
Ми цікавимося плітками й драматичними історіями, які колись слугували чи не єдиним джерелом новин і корисної інформації. Наші організми вимагають цукру та жиру, які, коли їжі не вистачало, були джерелом енергії. У нас є багато інстинктів, які тисячі років тому були корисними, але зараз ми живемо в зовсім іншому світі. Тяга до цукру та жиру робить ожиріння однією з найбільших проблем у сучасному світі. Ми маємо навчити дітей, як і самих себе, триматися подалі від солодощів та чипсів. Так само наше швидке мислення і звичка усе перебільшувати — наші драматичні інстинкти — викликають помилкові уявлення та є причиною задраматизованого світогляду.
Зрозумійте мене правильно. Ці інстинкти нам усе ще потрібні для того, щоб цей світ мав якийсь сенс і щоб пережити ще один день. Якщо ми ретельно розглядатимемо будь-яку вхідну інформацію та раціонально аналізуватимемо кожне рішення, нормальне життя стане неможливим. Нам не слід повністю вилучати жири й цукор, ми не маємо просити хірурга видалити ті частини нашого мозку, що повʼязані з емоціями. Але нам треба навчитися контролювати ту кількість драматизму, яку ми в себе впускаємо. Наш неконтрольований апетит до драми може зайти дуже далеко й перешкоджати нам бачити світ таким, як він є. А це геть збиває нас із правильного шляху.
Фактаж і фактологічне світосприйняття
Ця книжка є останньою битвою в моїй життєвій місії —- протистояти нищівному глобальному невігластву. Це моя остання спроба вплинути на світ: змінити способи мислення людей, заспокоїти їх ірраціональні страхи та переспрямувати людську енергію на конструктивну діяльність. У попередніх битвах я озброїв себе величезними масивами даних, програмним забезпеченням для відкриття очей, енергійним стилем лекцій та шведським багнетом. Цього виявилося недостатньо. Але я сподіваюся, що ця книжка буде найкращою зброєю.
Думаю, ви ще ніколи не стикалися з використанням інформації як терапії, а розуміння — як джерела душевного й інтелектуального спокою. Тому що насправді світ не такий драматичний, як здається.
Фактологія, як і здорова дієта й регулярні фізичні навантаження, може й має стати частиною вашого повсякденного життя. Почніть практикувати її, і ви зможете замінити свій задраматизований світогляд сприйняттям світу, що спирається на факти. Ви будете здатні сприймати світ без зазубрювання його напамʼять. Ви зможете приймати виваженіші рішення, пильнувати, коли чигає справжня небезпека, не пропускати можливості, уникати постійного безпідставного стресу.
Я навчу вас розпізнавати задраматизовані історії та дам мисленнєві інструменти, що допоможуть контролювати ваші драматичні інстинкти.
…
Я хотів, щоб люди, після того як усвідомили помилковість своїх переконань, не відчували ніяковості й сорому. Я хотів, щоб у них було лише дитяче почуття дива, натхнення й цікавості, яке я памʼятаю із цирку і яке все ще відчуваю щоразу, коли дізнаюся, що помилявся: «Овва, навіть отаке може статися?»
Ця книжка про світ і про те, яким він є насправді. Також це книжка про вас і про те, чому ви (і майже кожен, кого я будь-коли зустрічав) не бачите світ таким, яким він є. Вона про те, що ви можете із цим зробити, про те, як ви можете почуватися, менш пригніченими, позитивнішими й оптимістичнішими, коли вийдете із циркового шапіто й повернетеся в реальне життя.
Отже, якщо ви більше зацікавлені в тому, що правильно, а не в тому, щоб залишатися у своїй мушлі, якщо хочете змінити своє світосприйняття, якщо готові, щоб критичне мислення витіснило інстинктивні реакції, якщо ви скромний, але зацікавлений і готовий до здивувань — запрошую до подальшого прочитання.
Завдання 3
Завдання 3
втори книжки «Фактологія» розглядають питання фактів і перевірку фактів. Вірогідно, такі терміни як дезінформація, критичне мислення і фактчекінг ти уже знаєш. Пригадай, що таке фактчекінг, подивись відео від Центру протидії дезінформації та дай відповіді на запитання.
Відео
А) Що таке фактчекінг?
Б) Які є правила фактчекінгу?
Чому сьогодні не можна покладатися на всю інформацію, яка існує в інформаційному просторі навколо нас?
Ділись та обговорюй важливе